Blog 7/02/2022 door Heidi Merckx


Intermittent Fasting


Sinds enkele jaren doe ik aan Intermittent Fasting (=IF) of peridiek vasten.

Wat is het en waarom zou je het doen?

Bij IF let je erop wanneer je eet. Er zijn veel mogelijke schema's .

Eén van de gekendste is 16/8. Daarbij ga je in een eetvenster van 8 uur je maaltijden plannen en dus in de overige 16 u niks eten .

Dit lijkt lang maar natuurlijk slaap je ook een groot deel van deze tijd.

IF verandert de functie van je cellen, hormonen en genen. Wanneer je een tijdje niet eet veranderen er verschillende processen in je lichaam.

Je lichaam zal belangrijke cellulaire herstelprocessen in gang zetten en de hoeveelheid opgeslagen hormonen veranderen zodat je lichaam gemakkelijker opgeslagen vet in het lichaam ka ngebruiken. Wanneer je vast gaat je insuline omlaag waardoor de vetverbranding wordt gefaciliteerd.

Groeihormoon neemt toe waardoor o.a. sspiergroei wordt bevorderd en vet beter wordt verbrand.

Het lichaam gaat bij langer vasten beschadigde cellen opruimen. Dit proces noemt men autofagie. Ik kom hier later op terug.

De expressie van genen en moleculen die in verband staan met langer leven en gezonder ouder worden , wordt ook beïnvloed door vasten.

Vasten en het brein  🧠

Naast de vaste gewoonte van IF 16/8 tot 20/4 , vast ik geregeld iets langer. Als het enigszins uitkomt die ik het graag net op het moment dat ik me volop moet focussen bv. In de Masteropleiding PNI. 

Intermittent Fasting is namelijk heel goed voor het brein!

IF verbetert verschillende metabole processen die belangrijk zijn voor de hersengezondheid.

Dit omvat 

✅verminderde oxidatieve stress

✅verminderde ontsteking

✅verlaagde bloedsuikerniveau’s

Verschillende studies (weliswaar op ratten) tonen dat IF de groei van nieuwe zenuwcellen kan bevorderen en daar profiteren de hersenen uiteraard van.

IF verhoogt ook BDNF, een hersenhormoon nl. brain-derived neurotrophic factor. Een tekort aan BDNF is gerelateerd aan depressie en andere hersenaandoeningen.

Andere dierenstudies hebben ook aangetoond dat IF de hersenen beschermt tegen schade ten gevolge van een beroerte.

De studies hierboven geciteerd vind je hier: 1, 2, 3, 4, 5, 6

IF en afvallen

Intermittent fasting (IF)kan je helpen om gewicht en buikvet te verliezen

Het principe van IF is minder vaak eten.

Normaal gezien zal je dus over de gehele dag minder calorieën binnen krijgen tenzij je compenseert door enorm veel te eten op je voorziene eetmomenten.

Doordat je hormoonfunctie verandert door IF wordt afvallen veel gemakkelijker. Lagere insulineniveau’s, meer groeihormoon en meer noradrenaline zorgen voor een verhoogde afbraak van lichaamsvet evenals het verbruik hiervan als energiebron.

Dit is de reden waarom kortdurend vasten je metabolisme versnelt (3,6 tot 14 %) waardoor je meer calorieën kan verbranden.

Samengevat zorgt IF dus dat de opgenomen calorieën verminderen en de verbrande calorieën vermeerderen.

Een literatuuroverzicht laat zien dat IF een mooi gewichtsverlies van 3 tot 8 % over een periode van 3 tot 24 weken kan opleveren. Ook de tailleomvang verminderde met 4 tot 7 %. Dit wijst erop dat er veel schadelijk visceraal buikvet verloren ging. ( de studie vind je hier)

IF is dus inderdaad een effectieve manier om op een gezonde wijze gewicht en buikvet te verliezen.



Wordt binnenkort vervolgd...





Geef je op en kies mee de nieuwe datum! 

Workshop kombucha


Je natuurlijke weerstand verbeteren met een heerlijk prebiotisch drankje?

Je gasten en jezelf verwennen met een verrassend aperitief?

Laat je in  deze workshop verrassen door alle geheimen van de scoby, de kunst van het fermenteren en geniet vooral van een gezellig creatief moment met anderen!

  • Wanneer:   deze lente plan ik een nieuwe workshop: geef alvast je interesse door en ik houd graag rekening met jouw beschikbaarheid!
  • Waar:          in het gezellige kader van feestzaal B'eau Baai, Bosstraat 19, 9890 Baaigem
  • Wat:            - Degustatie

                              - Een duik in de geschiedenis van dit godendrankje

                              - Onderdompeling in de gezondheidseffecten

                              - Zelf aan de slag: alle tips en tricks om zelf te brouwen, eerste en tweede fermentatie

                              - Do's en don'ts

                              - Verrassende afsluiters

  • Kostprijs:   € 59
  • Wat is inbegrepen: Scoby, alle andere ingrediënten en een 30 pg tellend e-book zodat je thuis met de nodige inspiratie verder                                         aan de slag kan
  • Inschrijven:  Stuur asap een mailtje: info@energienetica.be, whattsappje (0475/254096), berichtje en ik bevestig jouw plaatsje en bezorg je verdere details



Blog 18/8/2021 door Heidi Merckx


Kombucha= gezondheidselixir of gewoonweg een heerlijke apero!


Wat is kombucha?

Kombucha wordt ook wel gezondheidselixir, thee der onsterfelijkheid of nectar voor de goden genoemd. Het is voor sommigen gewoon een heerlijke dorstlesser, voor anderen een onderdeel van een gezonde levensstijl.

Kombucha is een gefermenteerde drank van gezoete thee. Gefermenteerd voedsel is goed voor de darmflora.Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn zuurkool, bier, yoghurt, kaas, zuurdesembrood, sojasaus, tempé, kefir en kombucha.

Bacteriën en gisten zorgen voor de fermentatie. De dikke, gladde en glanzende gelatine-achtige zwam die de bacterie- en gistculturen verenigt, noemen we een SCOBY.

SCOBY = Symboitic Culture Of Bacteria and Yeast. 

Een SCOBY is een heel boeiend ‘beestje’ waar ik jullie graag uitgebreid alle geheimen van deel tijdens mijn workshop ‘Kombucha brouwen’.

Wat is de oorsprong van kombucha?

De oorsprong van kombucha is onduidelijk maar komt zeker uit Azië en zou al bestaan hebben in China voor onze jaartelling. De eerste keizer van China (221 v. Chr.) zou volgens verhalen een van de eerste kombuchadrinkers geweest zijn.

In 414 zou een Koreaanse dokter Komu-ha of Dr Kombu, de zieke Japanse keizer met dit mysterieuze drankje genezen hebben.

De soldaten van de Mongoolse Dzjengis Kahn waren in hun nomadisch bestaan ook vertrouwd met gefermenteerde voeding en dranken als kombucha.


Het woord Kombucha zou uit het Japans komen 'kombu' staat voor kelp en 'cha' voor thee en is dus eigenlijk zeewierthee.

Kombucha is het Russisch woord voor "theezwam". In Rusland wordt het al generaties lang door baboeska's op de vensterbank boven de verwarming gemaakt als traktatie voor de kleinkinderen.

Begin van de 20ste eeuw maakte kombucha zijn intrede in Duitsland en werd van daaruit verder over de hele wereld verspreid.Men neemt aan dat ooit iemand een restje zoete thee of zoete wijn liet staan en dat hierop een insect Acetobacter achterliet dat met lokale gisten koloniseerde en op die manier een eerste kombucha ferment ontstond.

Hoe beïnvloedt kombucha onze gezondheid op een positieve manier? 

Kombucha is een gezonde drank die niet bepaalde ziektes geneest maar het lichaam de kracht geeft om de oorzaak van problemen bij de kern aan te pakken.

Veel gezondheidsproblemen ontstaan door een overactivatie van onze stressassen.

Kombucha helpt stress te verminderen op volgende manieren:

- het is een adaptogeen: brengt het lichaam in balans.

- het is een goede bron van anti-oxidanten (vermindert vrije radicalen en dus oxidatieve stress, beschermt lever, vermindert suiker- en alcoholzucht, boost immuniteit, energie en doorzettingsvermogen)

- ondersteunt de spijsvertering door de zuurtegraad in de darm te verhogen

- bevat B- en C-vitamines in kleine hoeveelheden maar biobeschikbaar

B1,B6 en B12 helpen tegen depressie, stabiliseren stemming en verbeteren concentratie, vitamine C vermindert cortisolvrijstelling en dus ook depressie, verminderde mentale helderheid en hypertensie

- mindert cafeïne inname indien de koffie hierdoor wordt vervangen en geeft meer gefocuste en kalme energie.


Dit is het eerste stukje uit mijn e-book dat je krijgt na het volgen de workshop waarin je zelf dit zalige levende drankje leert maken. 

Ben je getriggerd en wil je meer weten, contacteer me dan gerust want er zijn nog plaatsen voor de eerstvolgende workshops op 27 en 28/8.

I

Blog 24/7/2021 door Heidi Merckx


Mondgezondheid en oil pulling


Mondflora

Het belang van mondgezondheid kan niet genoeg benadrukt worden.

Ik had het eerder al over de invloed  van een doorlaatbare darmbarrière op je gezondheid. Een kapotte mondbarrièrre laat zowaar nog meer pathogenen door.

In onze mond leven naar schatting zo’n 700 verschillende soorten micro-organismen. Wanneer er een goed evenwicht is van  bacteriën, virussen en schimmels is er geen probleem maar nemen de slechte micro-organismen de overhand dan kunnen ze zorgen voor gaatjes en tandvleesontstekingen.

Bloedend tandvlees is niet zo onschuldig als het lijkt!  Hierdoor kunnen bacteriën die in de mond geen schade aanrichten in de bloedbaan terechtkomen en naar plaatsen reizen waar ze helemaal niet thuishoren. Dit proces ligt aan de grondslag van heel wat ziekten, denk maar aan een hernia, cardio-vasculaire aandoeningen, longinfectie, huidproblemen, vermoeidheid, alzheimer, chronische ontstekingen, diabetes (1)...

Hoe gezond onze mondslijmvliezen zijn is afhankelijk van onze mondflora, de kwaliteit van ons speeksel, de aanwezigheid van voedingsstoffen en de zuurgraad in de mond. Doordat gezond mondslijmvlies op zijn beurt weer voor een gezonde mondflora en de correcte zuurtegraad in de mond zorgt is dit eigenlijk een compleet ecosysteem.


Flossen tot je weer stevig, niet-bloedend tandvlees hebt is een eerste goede stap.

Hieronder wil ik verder ingaan op een andere manier die bijdraagt aan de mondgezondheid met name oil pulling.


Oil pulling is een methode die uit de Ayurvedische traditie stamt en al minstens 2000 jaar voornamelijk in India door heel wat mensen wordt toegepast om hun mondgezondheid te bevorderen.

Ook je algemene gezondheid krijgt een stevige boost. In deze studie (1) kan je lezen dat oil pulling speekselenzymen activeert die toxines absorbeert zoals chemische toxines, omgevingstoxines en bacteriële toxines die uit het bloed verwijderd worden en via de tong worden afgevoerd.

Door dit ontgiftende effect zouden acne en andere huidproblemen opmerkelijk verbeteren na oil pulling.


Maar ik gebruik dagelijks een klassieke mondspoeling, is dit niet even goed?

Nee!

Onderzoek toonde aan dat het gebruik van mondwater de orale bacteriën nodig voor de productie van NO (stikstofoxide) doodt en dit tot 12u. Dit leidt tot een vermindering in NO en in sommige gevallen een verhoging in bloeddruk.

De nadelige effecten van mondwater op de NO-productie kan zelfs bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes. NO reguleert ook insuline die de cellen helpt om energie gewonnen uit voeding na vertering op te nemen. Zonder NO kan insuline niet goed functioneren.

Een studie toonde aan dat mensen die 2 x daags vrij te verkrijgen mondwater gebruikten 65% meer kans hadden om diabetes te ontwikkelen dan de controlegroep (2, 3)


Instructies voor een goede oil pulling


1. Oil pulling doe je op een nuchtere maag, min 3 u nadat je iets at of dronk. Persoonlijk vind ik het handig om dit als eerste in de ochtend te doen: ondertussen kan je douchen of de eerste huishoudelijke taken doen.

 2. Kies welke ongeraffineerde , koudgeperste olie je gaat gebruiken.

Kokosolie: Zelf vind ik kokosolie door zijn anti-bacteriële eigenschappen een goede keuze. De aanwezigheid van laurinezuur in kokosolie zorgt voor verminderen van tandplak en inflammatie.

Kokosolie kan ook de biofilm op de tanden verbreken en is effectief in het bestrijden van o.a. Candida Albicans en S. mutans.(4)  

Sesamolie: is een goede optie. Er werd in onderzoek aangetoond dat de mond spoelen met sesamolie tov klassiek mondwater de tandplak vermindert, gingivitisscores verbetert en micro-organismen vermindert in aantal. (5) Sesamolie blijkt even effectief als het gebruik van chloorhexidine in het verminderen van een slechte adem. (6

Ook olijfolie en zonnebloemolie kan je gebruiken.

Zelf wissel ik graag af tussen koksolie en sesamolie.

3. Neem ongeveer een eetlepel (als je net start een koffielepel) olie in de mond.

Met kokosolie is het even wennen als je zo’n vast stukje in de mond steekt. Het smelt echter snel.

4. Wals de olie in de mond, duw en trek hem tussen de tanden door. Zo kan je ook alle plaatsen bereiken waar je niet met de tandenborstel komt.

Idealiter doe je dit 15 tot 20 minuten.

Bouw dit echter langzaam op want in het begin kan het vrij lastig zijn voor de kaakspieren.

5. Slik de olie niet in! Er worden veel bacteriën en toxines aan de olie gebonden en die wil je net kwijt.

Na voldoende lang gewalst te hebben is de olie veranderd van textuur en kleur. De olie is witromig geworden en spuug je uit in de vuilbak, toilet of papiertje.

6. Spoel je mond goed na met water of gebruik een tongschraper om de resten weg te halen.

7. Poets zeker nog goed je tanden, oil pulling vervangt dit niet. Beiden zijn complementair.


Wellicht ervaar je al snel dat je tanden veel schoner en gladder aanvoelen. Zelf merkte ik ook blij op dat mijn tanden een stuk witter werden. Van een gezonde manier van bleaching gesproken. 😁



Wil je meer weten over oil pulling dan is  het boek “Oil pulling” van Dr Bruce Fife een aanrader.


Wil je werken aan je gezondheid met ondersteunende begeleiding dan sta ik voor je klaar! 





Blog 11/5/2021 door Heidi Merckx


Baobab: Prachtige levensboom en trendy superfood


De boom

De Baobab is een Afrikaanse boom van het Adansonia-geslacht waarvan de meeste variëteiten in Madagaskar  groeien  en verder ook op het Afrikaanse continent, het Midden-Oosten en ook in Australië.

Hij wordt ook wel de apenbroodboom genoemd daar apen gek zijn op de vruchten. 

Zijn bijnaam flesboom heeft hij te danken aan het feit dat in de stam duizenden liters water kunnen worden opgeslagen en hij dus goed kan gedijen op de droge savanne.

De stam heeft ook een holte die als beschutting dienst doet.

De boom wordt tot 30 meter hoog en zijn stam kan een diameter van meer dan 10 meter krijgen. De boom wordt enkele honderden tot duizenden jaren oud. De oudste boom zou zelf 2500 jaar oud geworden zijn.


Elk deel van de baobabboom- de bladeren, de zaden, de schors, het fruitpulp- wordt traditioneel al eeuwenlang gebruikt als voeding, medicijn of als grondstof voor het maken van touw, visnetten, lijm, gevlochten manden en kledij.

De bladeren kunnen als spinazie gegeten worden en bevatten veel zink.

De zaden kunnen geroosterd worden en als alternatieve koffiebonen worden gebruikt. Men kan ook olie persen uit de zaden om te gebruiken als culinaire of cosmetische olie.


Het fruitpoeder

In onze contreien vinden we enkel baobab fruitpoeder. Dit poeder wordt gemaakt van de baobabvruchten. Speciaal is dat het fruit op natuurlijke wijze dehydrateert terwijl het aan de boom rijpt. Er is dus minimale bewerking nodig met name enkel fijnmalen. Tijdens dit natuurlijke droogproces verandert het fruit van een mangoachtige vrucht tot een vrucht met een harde schaal die nog het meest lijkt op een kokosnoot. Het poeder heeft een zoetzure citrussmaak die je het best kan omschrijven als een mengeling van vanille, peer en pompelmoes.



De gezondheidsvoordelen

Waarom is baobab het nieuwe superfood?


1. Baobabpoeder levert enorm veel mineralen en vitamines.

 Baobabpoeder bevat vooral veel. Vitamine C, vitamine B6 en B3, ijzer en kalium.

1 eetlepel bevat:

  • 23 kcal
  • Proteïnen: 0,5 gram
  • Koolhydraten : 8 gram
  • Vetten 0,03 gram
  • Vezels: 4,5 gram
  • Vitamine C: 29% van de ADH
  • Vitamine B6: 12% van de ADH
  • Vitamine B3: 10% van de ADH
  • Ijzer: 4,5% van de ADH
  • Kalium: 4,5% van de ADH 
  • Magnesium: 4 % van de ADH
  • Calcium: 3,5 % van de ADH

De elektrolyten kalium, magnesium en calcium zijn belangrijk voor de stimulatie van de spieren en de bloedsomloop. Baobab kan dus voor atleten een perfecte hulp zijn in het voorkomen van uitdroging en vermoeidheid.

Vitamine C is nodig voor de aanmaak van collageen

Door het hoge vitamine C-gehalte wordt ijzer beter geabsorbeerd, bovendien bevat baobab zelf ook ijzer. Dit zorgt ervoor dat anemie wordt voorkomen.



2. Darmgezondheid: Baobabpoeder bestaat voor bijna 50 % uit vezels, het grootste deel oplosbare vezels. Deze oplosbare vezels vormen een geleiachtige brij in de darm en dienen als voeding voor de goede bacteriën in onze dikke darm die er dan vetzuren, vitaminen, neurotransmitters en hormonen zoals serotonine van maken. Baobab is bij uitstek de beste voedingsbron voor ons microbioom.

De onoplosbare vezels zorgen voor het reinigen van de darm en het afvoeren van afval waardoor men minder kans heeft op het ontstaan van darmziekten en spijsverteringsproblemen.


3. Verlagen van de bloedsuikerspiegel

Doordat baobab rijk is aan wateroplosbare vezels, worden suikers vertraagd opgenomen. Grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel worden zo vermeden bij het eten van voedsel met een een hoge glycemische index.


4. Antioxidantenbom die onze cellen beschermt

Ons lichaam produceert vrije radicalen in onze cellen als bijproduct van het normale metabolisme maar ook door stress, blootstelling aan toxines, UV-licht, inflammatie... Dit leidt tot allerlei ziektes en tot versneld verouderen.

Dankzij het grote aantal antioxidanten in baobab worden deze vrije radicalen in onze cellen opgeruimd.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) is de maat waarin men de antioxidantencapaciteit van voeding uitdrukt. 

Ter vergelijking: de ORAC-waarde per gram van baobab is 1400, van cacao nibs 621, van acaibessen 185 en van blauwe bessen 32.


5. Baobab boost  ons immuunsysteem door het hoge vitamine C-gehalte (225 mg per 100 g) en zink. Door inheemse mensen wordt het al eeuwen gebruikt om koorts, maagpijn en diarree te bestrijden.


6. Baobab helpt voor gewichtscontrole

Omdat baobab rijk is aan vezels, vitamine C en polyfenolen remt het de eetlust af en ondersteunt de vetverbranding


Baobabolie wordt geperst uit de baobab zaden. Deze olie is een uitstekende huidbevochtiger die de huid diep voedt en droge huid herstelt. Baobabolie bevat veel vitamine C, A en E en veel omega 3,6 en 9 vetzuren.


Het gebruik

Overtuigd van zijn voedend aspect?

Nu nog enkele tips om het toe te voegen aan je dagelijkse voeding.


Door de zoetzure smaak kan het makkelijk aan van alles toegevoegd worden.

  • Strooi wat over vers fruit of je granola of meng het in yoghurt
  • Maak je een smoothie of shake, voeg er dan een eetlepel aan toe. 
  • Vermeng een eetlepel in het deeg voor pannenkoeken, koekjes, brood,... dat je gaat bakken.
  • Strooi wat pulp over vers fruit of je granola of meng het in yoghurt
  • Voeg een beetje toe aan je bottenbouillon of soep
  • Dankzij de pectine in baobab kan je het perfect gebruiken als verdikkingsmiddel voor je saus, soep of confituur
  • Maak een baobabthee (koud of warm), koud is het de ideale sportdrank

Zoals je ziet zeer breed inzetbaar maar makkelijk te vergeten. Zet de pot op je aanrecht en het wordt al snel een gewoonte.


Samengevat

Baobab is een fruitsoort waarvan veel impressionante gezondheidsvoordelen zijn beschreven.

Naast het aanleveren van veel micronutriënten, helpt baobab ook bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, bij afvallen, bij het optimaliseren van de darmgezondheid en spijsvertering en bij het verminderen van inflammatie.

Baobabpoeder is een absolute must in het voorraadkastje van elke gezonde keuken!



Blog 17/4/2021 door Heidi Merckx


Recept zadenbrood

Ik hou ervan om te experimenteren 👩🏻‍🍳 met veel verschillende variaties van glutenvrije broodjes.🥖

Dit brood is mijn nieuwste favoriet omdat het heel neutraal is en je het zoals een klassiek brood met eender wat kan beleggen zonder dat de smaak van het brood overheerst.😋 


Ingrediënten

✔️100 g pompoenpitten

✔️100 g zonnebloempitten

✔️100 g lijnzaad (50g vers gemalen)

✔️20 g chiazaad

✔️20 g psylliumvezels

✔️100 g havervlokken 

✔️50 g boekweitmeel 

✔️50 g gehakte hazelnoten

✔️1 theelepel Keltisch zeezout🧂

✔️3 eetlepels olijfolie

✔️350 ml lauwwarm water

Je kan de hazelnoten vervangen door andere noten. Havervlokken kunnen vervangen worden door boekweitvlokken of boekweitmeel door havermeel.

Instructies

Meng alles met de hand tot een stevig deeg.

Plaats het in een kom 🥣 en dek het af.

Laat indien je de tijd hebt gedurende 2 u staan. ( Ook korter lukt het)


Verwarm de oven tot 180°C

Doe het deeg in een siliconen langwerpige cakevorm.

Bak het brood 30 minuten op 180 °C.

Vervolgens keer je de bakvorm om om het brood eruit te halen en laat je het nog 40 minuten verder bakken op 190°C.

Op deze manier krijgt je brood een heerlijk knapperig korstje.


Laat het volledig afkoelen.

Snij in fijne sneetjes en serveer met je favoriete beleg bij een heerlijke kom soep.

Smakelijk! 🍽

Blog 4/4/2021 door Heidi Merckx


Zout: een onmisbaar mineralencomplex

Reeds in ‘t begin van de vorige eeuw wees men naar zout als boosdoener in het ontstaan van cardio-vasculaire ziekten en hoge bloeddruk. Is zout echt zo slecht zoals velen van ons nog denken?


Laat ons beginnen met het kijken naar de verschillende soorten zout.


Keukenzout of tafelzout wordt tijdens het productieproces opgewarmd tot 650°C. Het bestaat voor 97 % uit natriumchloride maar verliest verder alle nuttige mineralen. Er wordt 2% jodium aan toegevoegd maar daarnaast ook antiklontermiddelen en chemicaliën. Zo wordt o.a. zware metaal aluminium toegevoegd om het zout strooibaar te houden. 

Daardoor kan het zout ook moeilijker worden opgenomen en omgezet in de stofwisseling en draagt het bij aan een verhoogde bloeddruk, gewichtstoename en oedeem.


Zeezout bestaat ook uit 97 % natriumchloride, is wel minder bewerkt en bevat een heel kleine hoeveelheid natuurlijk jodium. De vervuiling van de zeeën roept dan wel weer vraagtekens op over de toenemende hoeveelheid zware metalen in zeezout.


Keltisch zeezout wordt  gewonnen uit ondiepe zoutmoerassen in de Guérande in Frankrijk🇫🇷.

De zoutmoerassen die nu gebruikt worden in Bretagne zijn ruim 2000 jaar geleden aangelegd door de  Kelten.

Het zeewater komt via een ingenieus kanalensysteem binnen in ondiepe bassins. In het laatste bassin waar het na 2 weken terechtkomt droogt het, waarna het van juni tot september manueel wordt geoogst door de zoutwinners of paludiers.  Na het oogsten laat men het zout nog een 6-tal maanden natuurlijk drogen. Hierdoor behoudt het zout ook zijn magnesiumgehalte. De zoutbergen moeten door de paludiers worden beschermd tegen gure weersomstandigheden.

De zoutmoerassen bevatten speciale soorten klei die een zuiverende werking hebben op het zeezout. Dankzij dit zuiveringsproces zijn er geen chemicaliën nodig om het zout te zuiveren.

Een bijkomend voordeel van de klei is dat hij een lage pH-waarde heeft en daardoor het natriumchloridegehalte in het zout doet zakken tot 89%.

Er is hierdoor ook ruimte voor andere mineralen en sporenelementen uit de zee en de klei. Keltisch zeezout bevat 72 mineralen en spoorelementen. Er zit ook 3 % magnesium in.


Keltisch zeezout heeft dankzij het lagere natriumchloridegehalte een zachtere, vrouwelijke smaak met naast zout- , ook zoet- en bittertinten.


Er bestaan 2 soorten Keltisch zeezout: “Sel gris”(de grijze kleur kan verklaard worden door de aanwezige kleimineralen omdat dit zout afkomstig is van de onderste laag direct op de klei)

en “Fleur de sel”. Deze laatste wordt ook wel de kaviaar van het zout genoemd en wordt met een fijne, soepele beweging van de bovenste lagen geplukt. In deze bovenste laag is het natrium iets hoger dan in de onderste lagen.


Himalayazout wordt gewonnen

in Pakistan 🇵🇰uit de 2de grootste zoutmijn ter wereld in de Khewra Zoutheuvels die reeds 800 miljoen jaar geleden ontstond. De naam Himalaya slaat op het woord Haliet, wat steenzout betekent. Het zout komt dus helemaal niet uit de Himalaya, die ligt 300 km verderop.

Himalayazout bevat de meeste mineralen en spoorelementen namelijk 84. Himalayazout heeft zijn roze kleur te danken aan de aanwezige ijzermoleculen.

Maar eten we niet allemaal al teveel zout?


Vruchtwater, hersenvocht, lymfevocht en ons bloed lijken 98% op zeewater qua mineralensamenstelling.

Laat ons zout dus vooral bekijken als een mineralencomplex.

Mineralen zijn in kleine hoeveelheden levensbelangrijk. 


Het gezondheidseffect van zout kent een U-curve. Dit betekent dat te weinig zout  niet goed is en een teveel ook niet. 

Voldoende zout is nodig voor een gezonde elektrolytenbalans met name de verhouding natrium-kalium moet goed zitten.

Dankzij voldoende zout blijft het lichaam goed gehydrateerd en hebben we een goede zenuwgeleiding.

Voldoende natriuminname verbetert de insulinegevoeligheid.


Ons lichaam heeft ongeveer 6 gram zout (of 2400 mg natrium) per dag nodig wanneer we niet sporten of aan hoge temperaturen zijn blootgesteld.

Wie dagelijks kant-en klare voeding eet heeft sowieso teveel aan geraffineerd zout binnen. 

Eet je echter pure en onbewerkte voeding dan heb je eerder het risico te weinig zout binnen te krijgen.


Een tekort aan zout zorgt voor meer laaggradige ontstekingen, verhoogt de ‘slechte’ LDL-cholesterol, vermeerdert stresshormoon waardoor de bloeddruk stijgt en de bloedvaten vernauwen, renine, angiotensine en aldosteron komen in actie om natrium vast te houden.

Een tekort aan zout leidt tot een hongergevoel, trek in zoet en een drang naar koolhydraten. Hierdoor stijgt insuline, is er meer vetopslag en door metabole problemen verhoogt de bloeddruk.


Als je bewerkte voeding vermijdt zal je niet snel problemen krijgen door een te hoge zoutinname.

In plaats van te waarschuwen voor zout zou ik dus vooral wil waarschuwen voor geraffineerde voeding in ‘t algemeen.

Laat ons vooral de nadruk leggen op een hogere kaliuminname (groenten en fruit) en het verminderen van suiker die toch de motor is achter hoge bloeddruk, obesitas en hart-en vaatziekten.


Samengevat: hoe zit het nu met de invloed van zout op de bloeddruk?


We hebben denk ik allemaal al eens gehoord dat we een hoge bloeddruk krijgen als we teveel vooral geraffineerd zout eten. 

Dit klopt voor een groot deel maar we krijgen niet alleen van teveel zout eten een verhoogde bloeddruk.

Meer risicovolle factoren om je bloeddruk de hoogte in te jagen zijn: overgewicht, stress en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Door veel  bewerkt voedsel te eten, krijg je sowieso teveel geraffineerd zout binnen. 

Groenten en fruit bevatten veel kalium en dat is de antagonist van natrium. Ook in Keltisch zeezout zit kalium maar gezien de mineralen in zeezout anorganisch zijn worden ze minder goed opgenomen dan de organische mineralen in groenten. 


Voor wie gezond t.t.z. onbewerkt eet, moeten we dus vooral toezien op voldoende zoutinname. Wanneer je een licht gevoel in het hoofd hebt en zoutcraving ervaart, zegt je lichaam dat je zout nodig hebt.

Ik heb hierbij voor jullie de perfecte tip: sole!

Het drankje om een tekort aan mineralen snel aan te vullen.


Wat is “sole”? 🌞

Sole verwijst naar het oud Keltisch woord voor zon.


✔️Kook water en laat dit afkoelen. 

✔️Vul een steriele glazen pot voor 1/3 met Keltisch zeezout en 2/3 met het afgekoelde water. Doe het deksel erop en schud de inhoud goed. Er blijven onopgeloste zoutkorrels op de bodem liggen, een teken dat het water dus volledig verzadigd is. Water verzadigt bij een zoutgehalte van 26%, dus met 1/3 zout zit je daar ruim boven.

Deze geconcentreerde zoutwateroplossing wordt  ‘Sole’ genoemd en is 7 tot 8 keer zouter dan zeewater. 

✔️Los 1 theelepel sole op in een groot glas water. 

✔️Sole bewaar je best in de koelkast of een donkere en koele plek. Let erop dat je de sole niet blootstelt aan zonlicht want dan krijg je groene algenvorming, net als in de zee.


Een glas sole voorziet je lichaam op eenvoudige en effectieve wijze van een complete dosis mineralen in de exacte verhouding, balans en samenstelling zoals alleen de zee deze kan bieden.

Sole mineraliseert en alkaliseert en zorgt zo voor een goed pH-balans in ons lichaam.


Wanneer ik hoofdpijn heb, is een glas sole de oplossing. Ook helpt het bij vermoeidheid en het ontgiften.

Uiteraard is het drinken van sole geen aanbeveling en zelfs af te raden als je al veel  zout binnenkrijgt via bewerkte voeding of reeds last hebt van een verhoogde bloeddruk. Je kunt beter proberen om de oorzaak aan te pakken en veel groente te eten.


Een gevarieerde en gezonde voeding voorziet normaal in alle nodige mineralen en voldoende zout. 

Sole kan echter goed van pas komen als je heel wat mineralen hebt verloren bv. na een sauna, na intensief sporten, bij een hittegolf als je erg veel zweet🥵. 

Indien je een eigen moestuin🥕🥒🥬🍅🧅 hebt is het een schitterend idee om die te bemesten met Keltisch zeezout of sole (1 eetlepel op 5 liter water) zodat je groentjes beter groeien en een maximum aan mineralen bevatten.

Blog 14/3/2021 door Heidi Merckx


Recept Chia-hennepcrackers

Glutenvrije en koolhydraatarme chia-hennepcrackers.😋 

Ik wil graag met jullie af en toe  receptjes delen en hierbij vind je dus het eerste glutenvrij en koolhydraatarm receptje. 

🤔Waarom zou je een glutenvrije en koolhydraatarme cracker verkiezen boven een gewone cracker?  

Koolhydraten worden door ons lichaam in glucose of bloedsuiker omgezet om er bruikbare energie van te maken. We krijgen snel veel energie van glucose en dat is goed zolang we niet teveel koolhydraten eten en dat is nu net het probleem in onze Westerse samenleving.


2 keer per dag  🍞en 🍝,🥔 of 🍚 als diner met nog een 🍪als tussendoortje....

Op die manier krijgen we bloedsuikerspiegelschommelingen met alle gevolgen vandien. 

Graag leg ik jullie hierover in een volgende blog meer uit want nu wil ik jullie gewoon laten genieten van deze heerlijke crackers.😋            


Ingrediënten voor 2 bakplaten crackers:

✔️100 gr chiazaad

✔️80 gr hennepzaad

✔️100 gr amandelmeel

✔️Een goede snuif zout en peper

✔️250 ml water

✔️4 eetlepels olijfolie of gesmolten kokosolie


Instructies

Laat de chiazaden 30 min weken in het water. Roer eens om alles goed te mengen. Het moet een geleiachtige substantie worden. 

Voeg de andere ingrediënten toe en  kneed tot een bal.

Verdeel de deeg in 2: deze hoeveelheid is voor 2 bakplaten.

Plaats 1 deel op een bakmat, duw de bol tot een platte schijf. Leg er een 2de bakmat op en rol met een deegrol of fles tot een fijn laagje (Max 5 mm want anders droogt het deeg niet uit en worden ze niet krokant.)

Je kan eventueel met een groot mes al inkervingen maken die nadien toelaten de crackers mooi te breken.

Bak dan ongeveer 45 min op 150°C of tot de randen bruin kleuren. Je kan ook kiezen om ze slechts bij 100°C te bakken , dan moeten ze ongeveer 2u in de oven.

Zorg dat ze zeker volledig droog zijn.

Laat afkoelen en breek dan op de voorziene markeringen.

Bewaar in een luchtdichte doos zo blijven ze minimum 2 weken goed.


Eet zo of beleg met een stukje gerookte zalm, wat guacamole,....



Blog 28/2/2021 door Heidi Merckx

Sterk door oerprikkels


De moderne mens wordt nauwelijks nog op een natuurlijke manier uitgedaagd. We maken het ons op alle vlak zo comfortabel mogelijk.

Onze omgeving is in vergelijking met  die van onze verre voorouders veranderd van gevaarlijk naar veilig.

Van een oncomfortabele omgeving zijn we in een comfortabele omgeving terecht gekomen. De airco of de verwarming zorgt zo bijvoorbeeld  dat we steeds eenzelfde aangename omgevingstemperatuur hebben.

Een overvolle koelkast zorgt voor een continue overvloed aan eten en drinken. We hebben dus voortdurend te maken met overvloed ipv schaarste.

Ook is alles zo voorspelbaar geworden. Denk maar aan onze eetgewoontes: 7u ontbijt (vaak elke dag exact hetzelfde), 10u tussendoortje, 12u broodlunch, ...

We hebben niet langer acute stress maar lijden onder chronische stressfactoren zoals financiële zorgen, werkdruk...

Heb je je al eens afgevraagd of al dit comfort eigenlijk wel zo goed is?

Natuurlijk heeft het voordelen en sterven we niet meer van honger, dorst, kou, infecties of een aanval van een wild dier.

Anderzijds worden we hierdoor als mens steeds maar zieker, zwakker en luier. 


Iedereen weet dat chronische stress kan eindigen met gezondheidsklachten, maar ook teveel comfort en regelmaat zorgen hiervoor.

Het leven is minder uitdagend en afwisselend geworden en we worden niet meer gedwongen intensief te bewegen of creatief uit de hoek te komen om te overleven.

Onze genen snappen niks van onze huidige omgeving. Er is een een conflict tussen onze genen en de huidige omgeving waarin we leven.

Er zijn dus 2 opties: onze genen veranderen of onze omgeving veranderen.

Doordat onze genen slechts 0,5 % veranderen op 100.000 jaar, heb ik alvast beslist om daar niet op te wachten. De omgeving, of beter gezegd ons gedrag, kunnen we wel aanpassen. We spreken dan over epigenetica.

We kunnen de expressie van bepaalde genen beïnvloeden door wat we doen, eten, drinken en  denken. 



De voorkeur voor zoet, zout en vet bij de oermens hielp hem te overleven. In de zomer en het najaar at de oermens zoveel mogelijk fruit en honing om een reserve vetlaag op te bouwen voor  de barre winter waar de aanwezigheid van voldoende eten niet gegarandeerd was. 

Wanneer hij langs een stomend riviertje kwam dronk hij tot verzadiging. 

Bewegen door te jagen of planten te verzamelen was een noodzaak voor de oermens zijn honger kon stillen.


Snapt u het zo stilaan dat indien onze genen hierop geprogrammeerd zijn, we weer gezond kunnen worden door oerprikkels te gaan integreren in ons dagelijkse leven?

We leven in een maatschappij die het ontstaan van obesitas bevordert. De industrialisering zorgt voor tal van lekkere verleidingen en onze genen zijn er nog altijd op geprogrammeerd dat we niet weten of er morgen voedsel beschikbaar is dus eten we om een (vet)reserve aan te leggen. De voedingsindustrie speelt hier handig op in.

De digitalisering en automatisering zorgt ervoor dat de noodzaak om te bewegen verdwenen is. De oermens moest bewegen om te overleven, als hij echter verzadigd was en niet in gevaar ging hij ook niet zonder doel bewegen (sporten). We gebruiken steeds minder onze spieren.

De mechanismes die ons vroeger hielpen overleven, maken ons nu ziek.

Het niet stellen van grenzen aan comfort is de uitlokker van welvaartsziekten.

Gebruiksvoorwerpen verslijten sneller als je ze veel gebruikt. Je kan deze redenering echter niet doortrekken naar de mens. Bij de mens is het omgekeerde waar. We worden sterker en gezonder als we onszelf voldoende uitdagen. Rustigaan doen is de foute keuze.


Onszelf prikkelen is de nodige stap naar een betere gezondheid.

De best gekende en op dit moment aan populariteit winnende interventie is ongetwijfeld intermittent fasting.

Maar wist u dat er ook nog heel wat andere uitdagingen makkelijk toe te passen zijn zoals bepaalde ademhalingsoefeningen die ons lichaam een kortdurende, voor het lichaam gekende, prikkel geven?

Gevarieerd eten, intensief bewegen, sitting breaks, warmte- en koudeprikkels zijn andere uitdagingen waaruit we veel gezondheidswinst kunnen halen.


Deze interventies geven allemaal acute stress aan ons lichaam. We spreken ook wel van hormetische prikkels. 

Het zijn voor ons lichaam gekende prikkels die ons beschermen tegen het moderne leven.

What doesn’t kill you makes you stronger’ is hier op zijn plaats.


Dacht je dat regelmaat altijd de juiste keuze was?

Ik leg je graag uit waarom niet en bekijk graag met jou welke van deze interventies we opnemen in je behandelplan op weg naar een betere gezondheid.



Blog 7/2/2021 door Heidi Merckx

Een lekke darm?


Een verhoogd doorlaatbare darmbarrière is de oorzaak van heel wat ziektes, denk maar aan

allergieën,

huidproblemen,

darmproblemen (diarree, constipatie, PDS (prikkelbare darm syndroom),...)

auto-immuunziektes zoals bv. Hashimoto,

gewrichtsklachten (reumatoïde artritis etc)

enz...

Ik leg je graag uit waarom dit zo is. 




Hoe werkt het?

Als we bloot staan aan gevaar, is het de natuurlijke reactie van ons lichaam om de darmbarrière verhoogd doorlaatbaar te maken. Bij gevaar signaleren onze hersenen namelijk dat we zo snel mogelijk zoveel mogelijk energie moeten opnemen. Door het doorlaatbaar maken van de darm hebben we direct glucose, water en natrium ter beschikking. Bij acuut gevaar willen we dit maar het wordt wel een probleem als  stress chronisch is!


Een continue rush in het dagelijkse leven, psycho-emotionele of financiële problemen zijn voorbeelden van chronische stress. Pijnstillers, antibiotica, pathogenen en mycotoxines zijn andere voorbeelden van stofffen die onze darm meer permeabel maken.

Maar wist je dat verkeerde voeding ook een stressor is?


Als je dagelijks  brood, ontbijtgranen, pasta etc. eet geeft dit ook chronische stress aan je darmen.

Bepaalde lectinen, saponinen, linolzuur, fructose en gliadine zijn voedingsstoffen die een belangrijke stressor zijn voor de darmen. 

Laat ons even inzoomen op gluten, een eiwit dat in de meeste granen zit. Gluten bevat gliadine.

Gliadine activeert zonuline, een eiwit dat de tight junctions ( zie het als een soort schuifdeuren) in de darm opent.  De tight junctions openen zich bij stress en wanneer nutriënten de darmwand mogen passeren. Gluten is echter een antinutriënt en krijgt normaal geen toestemming om de deuren te openen. Maar door zonuline te activeren gaan deze deuren wel open. 

Als je dus veel gluten eet zal je darm meer open staan. Op die manier krijg je dus last van een verhoogd doorlaatbare darm ofwel een lekkende darm.


Bij een lekkende darm zijn de ruimten tussen de tight junctions te groot waardoor grotere eiwitmoleculen zoals bv. gluten maar ook

andere darminhoud die niet hoort te passeren, in de bloedbaan  kunnen komen. Het immuunsysteem wordt hierdoor geactiveerd.


Als je darm langdurig verhoogd doorlaatbaar is wordt je lichaam continu geprikkeld door stoffen die niet in je bloedbaan thuishoren. We noemen dit endotoxemie. Door endotoxemie krijg je een laaggradige ontsteking.

Je immuunsysteem blijft continu actief. Je bent hier niet direct ziek van maar het vergt veel energie van je lichaam.  Je moe voelen kan een van de eerste tekenen zijn van een te doorlaatbare darm.

Gezondheid begint in de darm!

Wat zijn de eerste stappen die je zelf kan zetten?

Eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt voedsel.

Ga eens door je voorraadkast. Staan er ingrediënten op de verpakking die je niet direct herkent of E-nummers koop dit dan bij voorkeur niet meer voor regelmatige consumptie.


Eet zoveel mogelijk geraffineerde suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij.

Wat eet je dan best wel? Veel groenten (weinig peulvruchtenof zeer lang geweekt vanwege de lectines en saponines), noten ( geen pinda's, dit zijn eigenlijk peulvruchten) ,zaden, matig fruit, eieren, biologisch vlees vooral wit vlees (gevogelte), gezonde vetten zoals olijfolie, kokosolie, ghee, avocado's.

Drink vooral zuiver water, kruiden- en groene thee.


Pak in ieder geval ook  je stress aan!


Heb jij hulp nodig bij het herstellen van jouw darmen?

Heb jij weinig energie, een slechte huid of andere aanslepende klachten en kan je hulp gebruiken bij het herstellen van je darmgezondheid?

Ik help je graag jouw darmen weer gezond te krijgen. 

Benieuwd hoe ik jou naar een betere gezondheid kan begeleiden?

Contacteer me vrijblijvend.